Din elregning består af flere elementer, da der er flere organisationer inde over, for at sikre funktionaliteten, stabiliteten og vedligehold af det danske el system. Vi kommer i denne artikel til at kaste lys på sammensætningen af de forskellige priselementer der indgår i din elregning. Vi kan gruppere det ud fra:
- El abonnement
- Indkøb af strøm
- Omstillingsbidrag
- El afgift og moms
- Transport
El abonnement
El abonnementet er noget af det du betaler til din elleverandør for at håndtere dit kundeforhold, opkræve betalinger, samt fordele det opkrævede til de andre selskaber der har bidraget til at forsyne dig med elektricitet. Nogle elleverandører har lave eller intet abonnement, tilgengæld har de typisk et pristillæg på elprisen som til tider kan være svært at gennemskue.
Indkøb af strøm
Uanset hvor du har din elaftale skal du betale for indkøb af strømmen, dette er prisen af den rå strøm, samt handelsomkostningerne, typisk under 1 øre/kWh, for at handle på elbørsen. Strømmen handles af balance aktørerne, som din elleverandør har en aftale med, så de køber lige præcis den strøm du har brug for.
Der er mulighed for at lave fast eller variable prisaftaler. Fast pris aftalerne sikrer at du ved hvad du skal betale per kWh, uanset hvornår på dagen du bruger strømmen. På de variable prisaftaler svinger prisen time for time, du får altså altid den aktuelle pris, og har mulighed for at optimere dit forbrug, så du kan bruge strømmen når den er billigst, og derved direkte påvirke din elregning. Med en variabel el aftale bliver din elpris altså beregnet ud fra den faktiske elpris hver time på spot markedet, med det konkrete forbrug, den samme time. Det du ser på din regning er altså et gennemsnit for lige præcis din elpris ud fra dit forbrugsmønster.
Udover dine omkostninger for indkøb af strømmen, som du ikke kan slippe for, kan elleverandøren pålægge pristillæg til at dække indkøb af grønne certifikater, oprindelsesgarantier, så de kan sige at du får grøn strøm. Samt for at øge deres indtjening per kunde.
Det er derfor vigtigt at være klar over hvad elleverandøren lægger til prisen for strømmen. Hos StrømFordel, kommunikerer vi det helt tydeligt, da vi ikke opkøber oprindelsesgarantier, og skriver pristillægget helt fremme på aftalen, se vores el aftaler.
Omstillingsbidrag
Omstillingsbidraget er noget helt nyt, og unikt for en aftale med StrømFordel. Det er en erstatning for opkøb af oprindelsesgarantier, da vi ikke tror på de gør en tilstrækkelig effekt på den grønne omstilling. Omstillingsbidraget skal gå til, som ordet antyder, at omstille Danmark til grøn energi. Det er det der tillader strøm med ejerskab. Hvor du får alle fordelene ved at blive medejer. Prisen er sat efter hvad der ca. normalt betales til oprindelsesgarantier, hvis du får grøn strøm i dag, kommer du altså til at betale ca. det samme som du plejer.
Der er stadig ting under udarbejdelse ift. konstruktionen af medejerskab, men vigtige elementer der kommer til at indgå er involvering, samtykke og sikkerhed for deltagerne. Du vil altså aldrig som kunde, blive bedt om at deltage i noget du ikke har lyst til. Og har vi ikke fået tingene på plads inden omstillingbidraget skal refunderes til dig som loyalitetsbonus, bliver det udbetalt kontant. Du kan læse mere om både loyalitetsbonus og omstillingsbidraget i vores andre artikler.
El afgift og moms
El afgiften og momsen er to af de store poster på en elregning. Alle private husstande skal betale el afgift og moms, uanset hvilken elleverandør du vælger, selvom der er særlige ordninger, hvis du eks. har elvarme, eller elbil. Elafgiften bliver justeret hvert år og lyder i 2024 på 95,13 øre/kWh inkl. moms. Du kan altid se den seneste elafgift på SKAT. Momsen er som vi kender den mange andre steder, 25%.
Transport og tariffer
Den sidste del af elregningen er transporten, det er her der bl.a. betales til netselskaberne det abonnement de kræver for aflæsning af din elmåler, samt for vedligehold og udbygning af elnettet, altså elkablerne strømmen løber igennem, samt transformerstationer osv. En del af tarifferne går også Energinet og Datahub som er de centrale instanser der bl.a. står for licensering og datahåndtering, så vi på tværs af alle deltagende organisationer i det danske elmarked, har en høj forsyningssikkerhed.
Nedenfor kan du se et regningseksempel:
Har du flere spørgsmål?
Er der flere detaljer du gerne vil have omkring elprisen og de elementer den består af, så er du velkommen til at kontake os med dine input, kommentarer og feedback.