Din aconto betaling på en variabel elaftale beregnes ud fra dit forventede forbrug for perioden, samt den forventede gennemsnitlige elpris i perioden. I denne artikel vil vi kort gennemgå hvordan aconto betalingen beregnes for en variabel prisaftale.
En aconto betaling betyder at der bliver betalt forud, altså inden du har brugt strømmen. Det vil sige at en aftale der startes 1. januar og betales 1. januar, så betales der for det forventede forbrug i perioden efter, er det en 3 måneders aconto aftale, består den første regning altså af det forventede forbrug for januar, februar og marts.
For at kunne beregne aconto betalingen bruges dit forventede årsforbrug, det er baseret på dit forbrug andre år, hvis det er tilgængeligt, eller et estimat ud fra eksempelvis din boligstørrelse. Du kan hos StrømFordel se vores forventning til dit årsforbrug på din elregning. Årsforbruget bliver delt med 365, antal dage i året, og ganget op med antallet af dage i perioden, for at give en estimeret forbrugsforventning. Der tages altså ikke nødvendigvis højde for at du bruger mere strøm om vinteren end om sommeren.
Den estimeret elpris kan laves på flere måder, hos StrømFordel kigger vi på den forventede udvikling på gennemsnitsprisen og tillægger en sikkerhedsmargin. På den måde bliver den forventede aconto elpris altså en lille smule højere, men risikoen for at du får en ekstra regning ved udgangen af perioden bliver tilsvarende mindre, hvilket vi har valgt at prioritere så du kan få mere ro i hverdagen.
Har du betalt en for høj elpris, eller for et for stort forbrug i forhold til det der bliver faktisk realiseret, bliver pengene du har betalt for meget modregnet på din næste elregning. På den måde har du altså ingen risiko for at miste det du har betalt for meget, da pengene altid er dine.
Når priserne realiseres på en variabel elaftale, gøres det på timebasis, både tariffer og elpriser variere time for time. Elprisen er styret på elbørsen efter udbud og efterspørgsel, derfor er elprisen typisk lav midt på dagen når solen skinner og i morgen og eftermiddagstimerne hvor der typisk er mere vind, på dage med høj solskin eller stærk blæst kan elprisen komme tæt på 0 øre/kWh. Det danske elsystem er forbundet med det tyske, norske, svenske og nu også engelske, hvilket gør at vi får mere stabile priser, da vi kan sælge til de andre lande når vi har overproduktion, og købe for dem når vi mangler strøm, så prisen altså ikke bliver alt for høj, bare fordi det er aften og uden vind. Den variable tarif er baseret efter tidspunkter, da den er defineret efter lastperioder der gælder alle dage:
- Lav last: 00.00-06.00
- Høj last: 06.00-17.00 og 21.00-24.00
- Spids last: 17.00-21.00
Tarifferne varierer altså ud fra hvilken periode det er, samt årstid, da sommertariffen er lavere (i høj last og spids last) end vintertariffen. Forskellen mellem det billigste (lav last) og det dyreste tidspunkt (spids last) kan sagtens være op til faktor 9. Selve tariffen varier alt efter netselskab, men du kan altid se de seneste priser på dit netselskabs hjemmeside, ved du ikke hvilket netselskab du har?
Har du flere spørgsmål? Du er altid velkommen til at kontakte os. Vil du læse mere omkring elaftaler hos StrømFordel?