Spring til indhold

Forstå din elregning og find de skjulte gebyrer

    Der er flere ting i det danske elmarked der spiller ind på din elregning, hvilket kan gøre det komplekst at forstå. Så vi vil i denne artikel kaste lidt lys på:

    • Energimarkedet i Danmark
    • Regningens typiske struktur
    • Skjulte gebyrer og hvordan kan du se om din elleverandør har dem

    Først kræver det lige en kort introduktion til el markedet i Danmark, hvis vi tager det helt oppe i helikopter perspektiv kan det for en forbruger se sådan her ud.

    Ude til venstre i figuren har vi det producerende element (vindmøllerne), de laver noget strøm, det skal rent praktisk igennem kabler ud til forbrugeren, kablerne til distribution er ejet af en netvirksomhed. For at det kan lade sig gøre, sker der et balance arbejde, det bliver udført af en balance ansvarlig. De er ikke vist på figuren, men de sørger for at sælge og købe strøm. På den måde sørger de for at der er den rigtige mængde strøm de rigtige steder på de rigtige tidspunkter. Øverst til venstre har vi DataHub, de står for opsamling af al data i Danmark, både forbrug og leverance. Og til sidst øverst til højre, elleverandøren, de står for kundeforholdet, og for opkrævning af det rigtige beløb og for efterfølgende at fordele pengene til SKAT, netvirksomhed, balanceansvarlig osv.

    Det er vigtigt at forstå, der er flere aktører involveret i at sikre vi har strøm derhjemme, for det er en af grundene til der er flere posteringer på vores elregninger. Vil du gerne vide endnu mere om elmarkedet er Energinet.dk et godt sted at kigge, de har læringsmoduler der forklarer det danske elmarked.

    Typisk regningsstruktur og skjulte gebyrer

    Der er elementer der skal oplyses på elregningen, bl.a. hvad du betaler til netvirksomheden, din kWh pris og et eventuelt abonnement til elleverandøren.

    Omkostningerne til netvirksomheden er afhængig af hvor du bor, da de ejer elkablerne brugt til distribution. Det vil sige, når du skifter elleverandør, ændres der ikke på denne pris.

    kWh prisen er bestemt ud fra hvordan elleverandøren får den balance ansvarlige til at købe energien på børsen Nord Pool. Prisen på den rå strøm er altså defineret ud fra et åbent handelsmarked på børsen Nord Pool.

    Det er altså begrænset, hvad en elleverandør kan gøre med den rå strømpris. Men de fleste elleverandører har et tillæg som de lægger på kWh prisen, de skilter ikke alle lige tydeligt med det, så det er meget vigtigt at være opmærksom på. Det har Forbrugerrådet Tænk også påpeget i deres blad nummer 240 fra foråret 2023. Heri, har de lavet en undersøgelse af en række elleverandører i Danmark. Du kan læse artiklen via linket nedenfor, hvis du er medlem: Test af elaftaler

    Lad os tage et regneeksempel. 

    En gennemsnitlig husstand bruger 4.500 kWh/år. Hvis en elleverandør tager et abonnement på 20 kr/md og har et tillæg på 0,1kr/kWh, så er dine omkostninger, som kunde, til denne elleverandør:

    4500*0,1+12*20=450kr+240kr=690kr

    I dette eksempel er den samlede omkostning til elleverandøren 690kr, hvor de 405kr kommer fra kWh pristilægget. Figuren nedenfor er taget fra Energianke.dk, og den viser et eksempel på en elregning. De to øverste grønne bokse er dem din elleverandør har indflydelse på. Det er der de kan lægger deres omkostninger, uanset om det er tydeligt eller ej.

    Din elleverandør kan også have andre gebyrer. For eksempel et gebyr for “Grøn strøm” eller forskellige typer af betalingsgebyrer. Det er derfor en god ide at kigge elleverandørens aftale igennem, for at se hvilke gebyrer de har, da de sjældent er helt fremme i produktbeskrivelsen.

    Konklusion

    Der er mange flere elementer i din elregning, end dem dækket i denne artikel. Eksempelvis flere tariffer og afgifter. Som forbruger er de statiske uanset hvilken elleverandør du vælger.

    Du skal dog være opmærksom på nogle afgift og tarif regler. Eksempelvis hvis du har solceller derhjemme, elvarme eller elbil, da du kan få reduceret afgift eller enkelte tariffer refunderet. Så husk at kigge på hvilke gebyrer din elleverandør tilføjer til din regning, da det er disse, du som forbruger kan have indflydelse på.

    Denne artikel er skrevet af StrømFordel. StrømFordel bliver en ny elleverandør i Danmark. Vores vision er give vores kunder et lod i  den grønne omstilling, ved at tilbyde vores kunder ejerskab af Vindmølle og Solcelle parker, til fordel for vores kunder og deres elregning. Dette gjort med fuld transparens . Vi ønsker det skal være nemt at se hvad der bliver betalt til hvem og hvorfor, så der ikke er nogle skjulte eller uforståelige gebyrer.

    Vi er ikke klar til at levere strøm endnu, men følg os her på Linkedin eller Instagram, så skal vi nok sige til når vi er. Forventningen er det bliver i løbet af efteråret 2023.

    Bonus tip:

    Hvis du gerne vil blive bedre til at spare på din elregning, så er timing af dit forbrug en væsentlig faktor, da det kan mindske både din rå kWh pris, men også elafgiften. Fra d. 1. januar 2023 blev afgiften delt op i 3 forskellige satser, alt efter hvornår på dagen du bruger strøm, se mere på Sparenergi.dk