Danmark bør sige ja til medejerskab af grøn energi med en fremtid uden elregninger
I takt med at verden står over for stigende klimaudfordringer, er det blevet mere presserende end nogensinde at finde bæredygtige løsninger. Danmark har allerede taget store skridt i retning af en grøn fremtid, men vi kan gøre mere.
En af de mest innovative og effektive måder at fremme grøn energi på er at give forbrugerne mulighed for at blive medejere af energiproduktionen. Dette fører ikke kun til en stigning i grøn energi, men også til en fremtid, hvor vi ikke længere behøver at betale for vores strøm.
Fra forbruger til medejer
I dag betaler vi som forbrugere vores elregninger til energiselskaberne, som står for produktionen af den strøm, vi bruger. Men hvad nu hvis vi i stedet kunne investere i den grønne energi og få en del af afkastet fra produktionen? Ideen om forbrugere også er medejere af energiproduktionen betyder, at vi som borgere over tid kan købe andele i solcelleparker, vindmølleparker eller andre grønne energiprojekter – uden at skulle låne til det i banken – men som en del af betalingen for den elektricitet vi bruger.
Disse investeringer vil ikke blot bidrage til udvidelsen af grøn energi, men også give kontante økonomiske fordele for hver enkelt forbruger.
Fordelene ved medejerskab
Økonomisk gevinst: Når du investerer i grøn energi, bliver du medejer af produktionsanlæggene. Dette betyder, at du vil modtage en del af overskuddet fra energisalget og dermed også nyde godt af de tilskudsordninger som fremmer den grønne omstilling. Over tid kan dette afkast dække den pris du betaler for levering af grøn strøm og potentielt eliminere dine fremtidige elregninger. Og det er uden at skulle betale et større indskud eller lign. men kun ved at bruge beløbet som normaltvis bruges på at købe grønne certifikater. Altså som udgangspunkt, den samme pris som du i forvejen betaler for din elregning.
Man ser f.eks. hos Middelgrunden Vindmøllelaug der allerede har vist, at medejerskab kan være økonomisk fordelagtigt. Middelgrunden Vindmøllelaug, der består af 40.500 andele, ejes af omkring 8.500 personer, som alle modtager en del af overskuddet fra vindmølleparken uden for Behaves havn. Disse andele har givet en stabil årlig afkast til ejerne, men vi mener det i. fremtiden vil være naturligt hvis en del af overskuddet også bruges til markant at reducere ejernes energiomkostninger, i stedet for udelukkende at blive udloddet til beskatning.
Større udbredelse af grøn energi: Ved at flere mennesker investerer i grønne energiprojekter, vil vi kunne finansiere flere solcelle- og vindmølleparker. Dette vil resultere i en større produktion af ren energi og en hurtigere omstilling væk fra fossile brændstoffer.
Samsø, Danmarks vedvarende energi-ø, er et andet godt eksempel på, hvordan et lokalsamfund kan tage ejerskab af deres energiforsyning. Øens beboere har investeret i både vindmøller og solceller, hvilket har gjort Samsø selvforsynende med vedvarende energi. Dette lokale engagement har også tiltrukket yderligere investeringer og projekter, der fremmer grøn energi. Med Stømfordel’s teknologi kan dette princip anvendes i langt flere sammenhænge med enorme fordele for forbrugerne.
Miljømæssige fordele: Øget produktion af grøn energi betyder mindre CO2-udledning og et sundere miljø. Hver ny vindmølle eller solcelle, der opsættes, er et skridt mod at reducere Danmarks samlede CO2-fodaftryk.
Klimaalliancen Thy-Mors er et tredje eksempel, hvor et lokalsamfund bidrager til miljømæssige fordele gennem medejerskab af grøn energi. Her har borgerne investeret i lokale energiprojekter, som har ført til markante reduktioner i CO2-udledningen og skabt en bæredygtig model for andre områder i Danmark.
Samfundsmæssig deltagelse: Medejerskab skaber en stærkere forbindelse mellem borgere og den grønne omstilling. Når folk direkte kan se og mærke fordelene ved deres investeringer, øges engagementet og støtten til grønne initiativer.
I Sønderborg har ProjectZero, en lokal grøn omstillingsstrategi, aktivt inddraget borgere og virksomheder i energibesparelses- og vedvarende energiprojekter. Dette har resulteret i en øget bevidsthed og deltagelse blandt byens indbyggere, der nu ser sig selv som en del af løsningen på klimaudfordringerne.
Et skridt mod fremtiden
Overgangen til medejerskab af grøn energi er enkel. og fordelene er klare. Ved at tillade og fremme forbrugerinvesteringer i og ejerskab af grøn energi, kan vi sikre en bæredygtig og økonomisk fordelagtig fremtid for alle danskere.
Det er tid til at tænke nyt og tage skridtet mod en fremtid, hvor vi ikke kun er forbrugere, men også medejere af den energi vi bruger. Dette vil ikke kun gøre os mere økonomisk uafhængige, men også accelerere overgangen til en grønnere og mere bæredygtig verden. Lad os sige ja til medejerskab af grøn energi og arbejde sammen for en fremtid uden elregninger.
Grøn og lys fremtid
Det er på tide at vi alle sammen får muligheden for at fremme den grønne omstilling, så vi ikke bare går og venter på at andre får det gjort. Netop derfor er StrømFordel klar med den løsning der gør at vi kan tage de nødvendige skridt der gør at kunder nu kan blive medejere, og nyde godt af omstillingen fra sort energi, til grøn energi. Og så er det jo kun en fordel at der oveni er store økonomiske fordele af ejerskab som kan give en fremtid uden el regninger – bare ved at skifte el selskab til StrømFordel.